Nașterea în condiții de prespital

Nașterea în condiții de prespital presupune responsabilitate față de doi pacienți – mama și copilul. Pot apărea două situații, în care copilul e deja născut și când copilul nu este încă născut.

Pentru a evalua modul de evoluție a sarcinii, parturienta va fi chestionată asupra numărului de sarcini, termenul sarcinii, ora la care a debutat travaliul și dacă s-a produs ruptura membranelor.

Dacă copilul este deja născut, se apreciază scorul Apgar, pe baza a cinci parametri – respirația, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular, aspectul tegumentelor, care cuantifică funcțiile vitale ale nou-născutului. Dacă copilul nu este încă născut, se va estima timpul probabil rămas până la expulzie și echipa va lua decizia corectă.

Condițiile de prespital nu sunt adecvate pentru primirea nașterilor, deoarece există pericolului apariției unor complicații. Parturientele sunt sfătuite să monitorizeze cu atenție sarcina, în special în ultimele săptămâni de sarcină.

Statisticile ne arată că nașterile în prezența echipei au loc, în majoritatea cazurilor, la a doua, a treia sau a patra naștere a femeii.