16
mar

În perioada 08 – 14 martie curent, la Departamentul Dispecerizare a IMSP CNAMUP au fost înregistrate 17000 solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. După acordarea primului ajutor medical, 6315 persoane, inclusiv 712 minori au fost transportați la spital pentru continuarea tratamentului.

În topul solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențele respiratorii – 6097 solicitări, inclusiv 1919 (IRVA) urmate de urgențele cardiovasculare – 2864 solicitări, inclusiv 44 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 1832 solicitări, inclusiv 219 accidente vasculare cerebrale. 

În această perioadă a fost înregistrat un număr de 34 de accidente rutiere, în urma cărora 41 de persoane au fost traumate și au primit asistență medicală de urgență din partea echipelor AMU. Ulterior 33 pacienți au fost transportați în cadrul Unităţilor de Primire Urgente ale instituțiilor medicale spitalicești..

Totodată, săptămâna trecută la Serviciul de Urgență au parvenit 41 apeluri pe motivul urgențelor toxice de diferite geneze. Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la opt persoane care s-au intoxicat cu monoxid sau bioxid de carbon, la nouă persoane care au suferit intoxicații cu alcool și la 14 persoane care s-au intoxicat cu medicamente. La necesitate, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați la spital.