La data de 11 ianuarie 2023, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit o nouă tranșă de 24 ambulanțe (17 de tip C și 7 de tip B), marca Ford din lotul de 168 de unități de transport sanitar. Procurarea autosanitarelor a fost posibilă datorită contribuției Ministerului Sănătății Republicii Moldova pentru care necesitățile pacienților și a lucrătorilor medicali sunt prioritare.

           Pentru sporirea accesibilității populației la serviciile medicale de urgență prespitalicești și îmbunătățirea operativității deservirii solicitărilor, ambulanțele au fost repartizate la substațiile de asistență medicală urgentă din țară, și anume: SAMU Centru, Botanica, Rîșcani (mun. Chișinău); Cimișlia; Ialoveni; Hîncești; Strășeni; Ungheni; Bălți; Ocnița; Drochia; Edineț; Glodeni; Soroca; Cahul; Cantemir; Comrat. La fel, ambulanțe noi au primit două puncte de asistență medicală urgentă Cornești și Zărnești.

           Precizăm faptul că ambulanțele de tip C sunt destinate intervenţiei medicale de urgenţă şi transportării medicale asistate a pacienților în stare critică, fiind dotate cu dispozitive medicale de performanță, medicamente și consumabile pentru terapie intensivă. Autospecialele corespund standardelor internaționale în domeniu, iar echipamentul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă calificate, astfel încât șansele de supravieţuire a pacienților critici să crească.

           Reînnoirea parcului auto al Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească va spori operativitatea și capacitatea de intervenție a echipelor specializate, prin reducerea timpului de sosire la locul solicitării, îmbunătățirea calității asistenței medicale urgente prespitalicești și monitorizarea cu dispozitive medicale performante a pacienților critici pe durata transportării la Departamentele Primiri Urgente.

            La eveniment au participat: Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, domnul Ion PRISĂCARU; directorul IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Natalia CATANOI; șefii Departamentelor regionale AMU și colaboratorii IMSP CNAMUP.