Odată cu răcirea vremii, numărul de îmbolnăviri cu infecții respiratorii a crescut. De la începutul lunii octombrie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 15002 solicitări, dintre care 2612 la copii.

În această perioadă echipele AMU au deservit 1145 solicitări pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA), dintre care 709 la copii. În cadrul departamentelor de urgență al instituțiilor spitaliceștii au fost transportați 312 de pacienți, dintre care 40 maturi și 272 copii.

IRVA reprezintă o maladie infecțioasă cauzată de viruși. Debutul este acut, IRVA se transmite pe cale aerogenă și atacă în primul rând nasul, gâtul, laringele, traheea, bronhiile, uneori și plămânii. Simptomele infecției respiratorii virale acute sunt: apariția bruscă a febrei; dureri de cap; slăbiciuni; tuse; dureri în gât; dureri în globii oculari.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească vă îndeamnă să consultați la apariția primelor simptome medicul de familie, nu vă tratați de sine stătător. Doctorul vă evaluează severitatea bolii și vă prescrie un tratament. Dacă starea dumneavoastră se agravează brusc, solicitați ajutor la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.