29
dec

         În perioada 21 – 27 decembrie curent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 13597 solicitări. În cadrul departamentelor de urgență al instituțiilor spitalicești au fost transportați 4945 pacienți, dintre care 4358 maturi și 587 copii.

         Echipele de asistență medicală urgentă din întreaga țară au acordat primul ajutor medical la 2732 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 41 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 1963 de cazuri, dintre care 211 de accidente vasculare cerebrale. Urgențe respiratorii au constituit 3114 de cazuri, dintre care 1136 solicitări pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA).

          Săptămâna trecută 2 persoane au fost diagnosticate cu hipotermie. Prima victimă este din raionul Cahul. Pacienta de 60 de ani a fost diagnosticată cu hipotermie de gradul II. Al doilea caz a fost înregistrat în raionul Briceni. Bărbatul a fost diagnosticat cu hipotermie de gradul I.

          Totodată la Serviciul de Urgență a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale unei femei de 39 de ani din raionul Briceni, care a suferit degerătură de gradul III. Menționăm faptul că toți pacienții au beneficiat de primul ajutor medical calificat și au fost transportați la spital pentru tratament ulterior.