12
apr

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 04-10 aprilie curent, 14435 persoane au solicitat intervenția ambulanței. După acordarea asistenței medicale urgente, 5669 pacienți, dintre care 1391 copii au fost transportați asistat în cadrul departamentelor de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

          Pe parcursul săptămânii la Serviciul de Urgență au apelat cel mai frecvent persoanele cu maladii cardiovasculare – 3336, dintre care 56 pacienți cu Sindrom coronarian acut; urmate de 2252 cetățeni cu urgențe respiratorii și 2071 persoane cu patologii neurologice, inclusiv 258 pacienți cu accidente vasculare cerebrale.

          Totodată, ambulanța a mai fost solicitată pentru 1268 persoane cu diverse traumatisme, dintre care 46 pacienți au suferit în urma accidentelor rutiere. Printre afecțiunile pacienților, care au beneficiat de asistență medicală urgentă se numără 50 persoane cu intoxicații, printre care 18 intoxicații cu medicamente; cinci intoxicații cu alcool și patru cu monoxid de carbon.

          Menționăm că în acest interval de timp, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 440 solicitări de către cetățenii ucraineni refugiați în Republica Moldova. Ulterior, după acordarea ajutorului medical prespitalicesc, echipele AMU au transportat 222 pacienți la spital.