În perioada 25 – 31 ianuarie curent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 14225 solicitări. După acordarea ajutorului medical la etapa de prespital, un număr de 5566 pacienți ( 39%), dintre care 4771 maturi și 795 copii au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești pentru aplicarea măsurilor de diagnostic și acordarea tratamentului specializat.

   În structura solicitărilor deservite, predomină cele cauzate de urgențe cardiovasculare – 3055 solicitări, inclusiv 41 pacienți cu Sindrom coronarian acut, urmate de urgențele respiratorii – 2784 solicitări, inclusiv 1033 (IRVA) și urgențele neurologice – 1869 solicitări, inclusiv 236 de accidente vasculare cerebrale.

    Sunt în creștere solicitările privind urgențele traumatologice, inclusiv legate de accidente rutiere. Doar în ultima săptămână a lunii ianuarie la Serviciul de Urgență au parvenit 1316 apeluri pe motivul diverselor traumatisme. Pe traseele din țară au fost înregistrate 35 accidente de circulație, în urma cărora au avut de suferit 39 persoane, printre care șase copii. Din ei, 35 pacienți cu diverse traumatisme ( 29 adulți și 6 copii) au avut nevoie de îngrijiri specializate la nivel de spital și au fost transportați de către echipele AMU la instituții spitalicești.

    Tot în această perioadă, șase persoane, cu vârstele cuprinse între 25 și 75 de ani au fost diagnosticate cu hipotermie de gradul I și II. Cazurile de hipotermie au fost înregistrate în mun. Chișinău și în raioanele Criuleni, Ceadîr – Lunga și Ocnița. 

   Totodată IMSP CNAMUP informează că în această perioadă două persoane cu degerături de gradul II și III din raioanele Cantemir și Soroca au beneficiat de primul ajutor medical. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienții au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.