19
iun

          În perioada 12-18 iunie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 13505 persoane, inclusiv la 1971 copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital 5897 pacienți, printre care 1148 copii au fost transportați la spital.

          În ultima săptămână intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienții cu următoarele motive: 2861 urgențe cardiovasculare, dintre care 58 cu sindrom coronarian acut; urmate de 2032 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1444 urgențe traumatologice și 1414 boli respiratorii.

          La Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au mai fost înregistrate 198 solicitări pe motivul urgențelor infecțioase și 109 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care dintre care 69 mușcături de animale sau înțepături de insecte și 38 combustii.

          Pe parcursul săptămânii, echipele AMU au fost solicitate în cazul a 63 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 84 persoane, printre care 11 copii. Ulterior, 64 pacienți cu diverse traumatisme au fost transportați la spital pentru investigații și tratament.

          În această perioadă, echipele de asistență medicală urgentă au asistat patru nașteri în condiții de prespital. Prima naștere a fost înregistrată la data de 13 iunie, în raionul Anenii Noi a fost adus pe lume un băiețel sănătos cu scorul Apgar de 7-8 puncte.

          Menționăm faptul că a II-a și a III-a naștere au fost înregistrate în mun. Chișinău la data de 16, și respectiv 17 iunie curent. În ambele cazuri, gravidele erau în travaliu, nașterea s-a declanșat spontan în timpul transportării la spital. Datorită intervenției operative și calificate a personalului medical s-au născut o fetiță și un băiețel sănătoși.

          A IV-a naștere a avut loc pe 18 iunie în raionul Soroca. Gravida a născut o fetiță cu scor Apgar de 8 puncte. După acordarea asistenței medicale urgente, toate lăuzele și nou-născuții au fost transportați la spital pentru îngrijiri corespunzătoare.