
Dispecerii medicali ai Serviciului de Asistență Medicală Urgentă din Republica Moldova continuă șă-și dezvolte abilitățile de comunicatori în cadrul ”Cursului de instruire în comunicare pentru dispecerii medicali”, organizat cu sprijinul Proiectului REPEMOL.
O comunicare reușită garantează succesul în dezvoltarea unor relații pozitive și constructive cu persoanele care solicită ajutor medical de urgență și contribuie la creșterea nivelului de deservire a pacienților, într-un mod organizat, eficient, calitativ și profesionist.
Activitatea de instruire se desfășoară într-o atmosferă caldă și prietenoasă, sub îndrumarea specialiștilor în comunicare Svetlana Macrinici și Ghenadie Neguleanu, care și-au pus scopul măreț de a schimba concepții și percepții, în vederea atingerii unor standarde înalte în interacțiunea dintre dispecerii medicali și apelanți.
La rândul lor, cursanții sunt încântați de oportunitatea de a-și perfecționa abilitățile profesionale și de a învăța cum să facă mai bine față provocărilor de la locul de muncă.
Siuațiile de urgență atrag de mai multe ori reacții emoționale puternice, generează conflicte și tensiune, dacă nu sunt gestionate eficient. De aceea, o abordare corespunzătoare a procesului de comunicare este absolut necesară.
Programul de instruire în comunicare propus de specialiști s-a adaptat exclusiv specificului și necesităților Serviciului de Asistență Medicală Urgentă.
Pe durata orelor de curs, dispecerii medicali au învățat să identifice și să înlăture barierele de comunicare, să aplaneze conflictele, să se adapteze la stilul de comunicare al apelanților și să le acorde întreaga lor atenție, să fie încrezători în forțele proprii, să fie empatici, flexibili și creativi și să adopte atitudinea corectă pentru a reuși.
Până în prezent, 24 de lucrători medicali care activează în dispeceratele Serviciului ”903” au urmat programul de training. Pe parcursul următoarelor luni, vor urma modulul de pregătire toți dispecerii medicali de urgență din țară.