19
dec

            La data de 19 decembrie curent, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit o donație din partea Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova –  20 rucsacuri pentru chirurgie în situații de urgență și 135 seturi pentru infuzii intraosoase. Dispozitivele vor fi repartizate la echipele de asistență medicală urgentă țară.

          La eveniment au participat: secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana NICOLĂESCU; coordonatorul de programe de urgență în sănătate publică  a Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, Stela GHEORGHIȚĂ; directorul IMSP CNAMUP, Natalia CATANOI și angajații instituției.

           Remarcăm faptul că 75-80% din situaţiile critice, în cazul stopului cardio-respirator neașteptat, se petrec în afara spitalului. Din acest motiv acordarea asistenței medicale calificate, oportune și la timp de către echipele AMU dotate cu echipamente performante, de așa gen cu siguranță vor scădea riscurile majore și rata de mortalitate a pacienților.

           Trusa (rucsacul) reprezintă un set de echipamente medicale de bază pentru situații de urgență, consumabile medicale și medicație necesare pentru acordarea asistenței medicale calitative, stabilizarea pacienților acuți sau traumatizați.

           Seturile pentru infuzie intraosoasă sunt utilizate în tratamentul pacienţilor aflaţi în situaţii critice de viaţă şi care nu au alt acces vascular instalat anterior. Acestea sunt folosite preponderent în cazul urgenţelor majore, precum stop cardio-respirator, colaps sau traumatisme.

          Acest echipament modern va eficientiza considerabil activitatea personalului medical din cadrul Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din întreaga țară.