În perioada 10 – 16 ianuarie curent, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 16565 solicitări. Din numărul total de solicitări, cel mai frecvent s-au adresat la ambulanță cetățeni cu urgențe respiratorii – 5063 pacienți, dintre care 2074 persoane cu infecții respiratorii virale acute.

În ultima săptămână echipele de asistență medicală urgentă au intervenit prompt la 3298 pacienți cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 45 cu Sindrom coronarian acut; 1929 cetățeni cu patologii neurologice, inclusiv 208 accidente vasculare cerebrale și la 981 persoane cu diverse traumatisme.

Totodată, La Serviciul de Urgență au parvenit 54 apeluri pe motivul urgențelor toxice, printre care 24 cazuri de intoxicații cu medicamente, 14 intoxicații cu monoxid de carbon și 11 intoxicații alcoolice.

În perioada de referință, șase persoane au suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute, dintre care patru pacienți au fost diagnosticați prezumtiv cu hipotermie și doi cu degerături. După acordarea asistenței medicale urgente, persoanele vizate au avut nevoie de transportare asistată la spital.

Reiterăm faptul că 34 % din numărul total de persoane, care au solicitat ambulanța și au beneficiat de ajutorul medical prespitalicesc, au fost transportate la instituțiile spitalicești pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.