
În ultimele zile a lunii octombrie, a crescut numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci înregistrate și deservite de către Serviciul de Asistență Medicală Urgentă. Pe parcursul zilei de ieri, cinci persoane s-au adresat după ajutor medical după ce au consumat ciuperci culese din pădure.
Cazurile s-au înregistrat în localitățile Parcani (r-nul Soroca), Voloave (r-nul Soroca), Crocmaz (Ștefan-Vodă), Șerpeni (Anenii Noi) și Cobîlea (Șoldănești).
Pacienții, cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consum, cât și simptome care au apărut după mai mult de 24 h de la consumul de ciuperci.
Echipele de asistență medicală urgentă au luat toate măsurile de urgență la fața locului și au transportat pacienții la spital pentru continuarea tratamentului medical.
Practica culesului de ciuperci din flora spontană este una periculoasă, întrucât de multe ori se întâmplă ca ciupercile otrăvitoare să fie confundate cu cele comestibile.
Intoxicațiile cu ciuperci pot fi cu perioadă scurtă de incubație (semnele și simptomele apar de la câteva minute, până la câteva ore de la ingestia ciupercilor) cât și cu perioadă lungă de incubație (semnele și simptomele apar la 5-12 ore sau mai mult de 20 de ore de la ingestia ciupercilor).
Cele mai periculoase sunt intoxicațiile cu o perioadă lungă de incubație, care au potențial letal.
Simptomele pot fi dintre cele mai diverse: de la greață, vomă, salivații și transpirații abundente, la delir, halucinații, convulsii, în dependență de toxina conținută în ciupercă. Complicațiile includ aritmii cardiace critice, insuficiență renală, insuficiență hepatică.