27
dec

          Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP înregistrează un număr mare de apeluri pentru acordarea asistenței medicale de urgență de diverse etiologii. În perioada 19-25 decembrie curent, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 17959 de solicitări, inclusiv la 4581 copii.         

          Pe parcursul săptămânii trecute cel mai des a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții cu maladii respiratorii, peste 5900 de solicitări, inclusiv 3500 la copii. Menționăm faptul că 3470 solicitări erau pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA), dintre care 2233 cazuri la copii.

          În perioada de referință, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au apelat 3400 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 54 pacienți cu Sindrom coronarian acut; 2000 pacienți cu patologii neurologice, inclusiv 263 de accidente vasculare cerebrale și 1079 cetățeni cu diferite traume.

          De ajutorul medical al echipelor AMU au mai avut nevoie 115 persoane cu maladii infecțioase, 81 cu traume în urma accidentelor rutiere; 49 cu urgențe toxice. La fel au fost înregistrate 35 urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu, inclusiv 22 combustii, 5 hipotermii și 2 degerături.

          După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital 6241 pacienți, dintre care 1785 copii au fost transportați la spital. Remarcăm faptul că din numărul total de solicitări 459 nu corespund criteriilor de urgențe medico-chirurgicale.

          IMSP CNAMUP vine cu un apel către cetățenii Republicii Moldova. Solicitați intervenția ambulanței în cazurile de pericol iminent pentru sănătate și viață! Suprasolicitarea serviciului cu cazuri minore, creează o listă de așteptare nejustificată. Astfel, apelând cu responsabilitate la Serviciul 112, veți oferi posibilitatea de acordare a asistenței medicale urgente la etapa prespitalicească tuturor solicitanților cu urgențe medico–chirurgicale majore prompt și oportun!