26
ian

          IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 01-26 ianuarie curent, 26 persoane au avut de suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute. Astfel, 18  pacienți cu hipotermie și 8 cu degerături au beneficiat de intervenția promptă a echipelor de AMU.

          Din numărul total al urgențelor generate de agenții de mediu s-au înregistrat 6 hipotermii la femei și 12 la bărbați; 4 degerături la femei și 4 la bărbați. Vârsta pacienților a fost cuprinsă între 36 - 79 de ani.

          La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 18 cazuri de hipotermie de gradul I și II în mun. Chișinău și Bălți și în raioanele: Călărași; Căușeni; Drochia; Dubăsari; Hîncești; Nisporeni; Orhei; Soroca; Strășeni; Șoldănești și Telenești. Cazurile de degerături au fost semnalate în mun. Chișinău și Bălți și în raionul Căușeni.

          Toți pacienți au fost deserviți operativ de către echipele de asistență medicală urgentă, ulterior au fost transportați asistat către Departamentele Primiri Urgente din țară pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

          Hipotermiile și degerăturile reprezintă afecțiuni specifice sezonului de iarnă, întrucât cel mai frecvent se instalează în urma expunerii persoanelor la temperaturile scăzute ale mediului ambiant. Dacă nu sunt depistate și tratate corespunzător, aceste afecțiuni prezintă riscuri importante pentru sănătate, și anume: comă, stop cardio-respirator sau chiar moarte.

          Simptomele cele mai des întâlnite sunt: frisoane, oboseală musculară și crampe, dispnee, palpitații, lipsă de coordonare. Cei mai afectați sunt: vârstnicii, copiii, bolnavii cronici, persoanele cu subnutriție și cele aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor narcotice. În astfel de cazuri, este absolut necesară intervenția medicului.