16
dec

          Tot mai multe subdiviziuni ale IMSP CNAMUP din întreaga țară sunt renovate. Odată cu inaugurarea noului sediu a Substației de Asistență Medicală Urgentă Călărași, care a avut loc la data de 16 decembrie, tendința spre modernizare, obținerea performanței privind calitatea serviciilor medicale de urgență, grija față de pacienții raionului vor fi realizate.

Echipele de pe ambulanță se vor bucura de condiții mai bune într-o clădire cu reparație capitală, echipament performant și mobilier nou. Astfel, accesul cetățenilor la asistența medicală urgentă la etapa de prespital va fi mai sporit, iar urgențele medico-chirurgicale vor fi deservite cu o mare operativitate.

          În sediul renovat își desfășoară activitatea 41 de angajați. Substația AMU Călărași dispune de trei echipe de asistență medicală urgentă, care acordă primul ajutor medical la etapa de prespital aproximativ la 64.500 de locuitori din 31 de sate.

          Lucrările de reparație capitală a edificiului au început în luna decembrie 2020. Cheltuielile pentru renovarea sediului, construcția garajului, procurarea mobilierului, racordarea edificiului la toate rețelele de utilități au constituit 2.735.894 lei. Edificiul cu o suprafață totală de circa 400,5 m2 a fost conectat la încălzire, apeduct, canalizare și electricitate. Totodată a fost construit un garaj de 100 m2 cu patru boxe pentru ambulanțe.

          În contextul îmbunătățirii condițiilor de lucru, sediu renovat dispune de sală de alertă, sală pentru păstrarea medicamentelor, săli de odihnă pentru personalul medical și șoferi, sufragerie, săli sanitare și duș, precum și odăi tehnice, toate încăperile au fost asigurate cu echipament necesar și mobilier nou.       

La eveniment au fost prezenți: consultantul principal al Secției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare a Ministerului Sănătății a Republicii Moldova, Luminița AVORNIC; directorul IMSP CNAMUP, Boris GOLOVIN; prim-vicedirectorul IMSP CNAMUP, Svetlana LUPU; șeful Departamentului regional Mihai BAGRINOVSCHI; președintele Comitetului Sindical IMSP CNAMUP, Anatol FURTUNĂ; șefa SAMU Călărași, Tatiana GURSCHI; vicepreședintele raionului Călărași, Vasile TIMOFTI; primarul orașului Călărași, Ion OLARU; directorul IMSP Spitalul Raional Călărași, Silvia BOBESCU; șeful IMSP Centrul Medicilor de Familie Călărași, Vitalie TRIBOI; șeful IMSP Centrul de Sănătate Călărași, Alexandru BALTAGA și personalul medical din cadrul SAMU Călărași.

          Administraţia locală și angajații SAMU Călărași au mulțumit conducerea IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în persoana domnului director Boris GOLOVIN pentru contribuția adusă la îmbunătățirea condiţiilor de muncă.