18
iun

Astăzi, 18 iunie curent a avut loc deschiderea oficială a sediului renovat al Punctului de Asistență Medicală Urgentă Bucuria a SAMU Cahul. Acest Punct de AMU este cel mai mare în Regiunea de Sud a Republicii Moldova, cu o rază de deservire extinsă, care constituie circa 50 km.

Aria de deservire a PAMU Bucuria cuprinde 15 sate (Bucuria, Borceag, Burlacu,  Chioselia Mare,  Frumușica,  Huluboaia,  Lopățica,  Lucești,  Moscovei,  Spicoasa,  Taraclia de Salcie,  Tartaul de Salcie,  Tătărești,  Trifeștii Noi,  Tudorești, iar satul Carbalia se află în componența UTA Găgăuzia cu o populație de aproximativ 18000 locuitori.

          Lucrările de reparație capitală a edificiului au început în noiembrie 2020. Încăperea cu o suprafață totală de circa 150 mp este racordată la toate utilitățile (apeduct; canalizare; încălzire; electricitate) și posedă încăperi spațioase necesare pentru asigurarea unor condiții eficiente de prestare a serviciilor de asistență medicală urgentă. Valoarea totală a acestui proiect a constituit circa 2 milioane 850 mii lei, bani alocați din contul surselor financiare proprii ale instituției.

          Noul sediu dispune de săli de alertă, de păstrare a medicamentelor, de odihnă a angajaților în perioada de repaos, sufragerie, saloane sanitare și camere auxiliare pentru întreținere, care sunt asigurate cu echipament și mobilier nou. Totodată a fost construit un garaj cu două boxe pentru autosanitare.

          La eveniment au fost prezenți:  directorul IMSP CNAMUP, Boris GOLOVIN; consultantul municipal a Direcției Politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare al MSMPS, Elena BOLEAC; vice-directorul, Tatiana BICIC IMSP CNAMUP; șeful Departamentului regional Gheorghe MIROȘNICENCO; vice-președintele raionului Cahul, Vladimir CALMÎC; șefa Centrului de Sănătate Bucuria, Iulia Cebotari; șefa SAMU Cahul, Anna Necrasova; administrația publică locală; medicii și locuitorii satului Bucuria.