09
mar

   IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă (CNAMUP) vine cu concretizarea unor detalii, care au fost eronat prezentate de către portalul Sănătate Info cu referire la transportarea pacientei cu COVID-2019 de la Aeroportul Internațional Chișinău.

   IMSP CNAMUP informează populația că echipa AMU, care a preluat pacienta a fost îmbrăcată în costume speciale, mănuși și ochelari, acționând după un algoritm stabilit. Conform acestui standard, după transportarea pacientului cu suspecție la infecție, echipamentele și ambulanța sunt dezinfectate, iar costumele de protecție se supun distrugerii. Nu există o ambulanță specială pentru astfel de situații, pentru transportare fiind utilizate ambulanțele dotate standard. În cadrul interviului acordat reporterului Sănătate Info nu a fost discutată prezența sau necesitatea ”izoletelor” și regretăm că acest portal încearcă să manipuleze cu mesaje eronate.

   Totodată, dorim să negăm faptul precum că pacienta a fost transportată inițial la IMSP Institutul de Medicină Urgentă. În cadrul interviului a fost confirmat că pacienta a fost transferată de la IMSP Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”.

   Solicităm reporterilor interesați de subiectele medicale să fie mult mai atenți la conținutul și corectitudinea mesajelor care le diseminează. O prezentare greșită a informației, doar pentru a crește popularitatea portalului, poate  iniția efecte adverse precum panica și lipsa de încredere a populației în sistemul medical. În condițiile actuale, acești factori sunt distructivi. 

   Pentru a putea face față pericolului unei epidemii, este necesară responsabilitatea tuturor, inclusiv și a jurnaliștilor, deoarece sursele mass-media au un rol deosebit în informarea corectă a populației.