17
aug

Astăzi, 17 august 2023, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit un număr de 20 de defibrilatoare semiautomate, portabile, oferite cu generozitate de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova.

De menționat că aceste dispozitive fac parte din categoria echipamentelor de importanță critică în lanțul supraviețuirii, atunci când cu adevărat fiecare clipă contează. Sunt dispozitive care permit personalului medical de urgență să intervină prompt și eficient pentru a oferi primul ajutor victimilor stopului cardiac, indiferent dacă este vorba de adulți sau copii. Defibrilatorul este vital necesar și în cazul pacienților cu aritmii cardiace severe precum fibrilația ventriculară și tahicardia ventriculară, aplicarea căruia face posibilă restabilirea ritmului cardiac normal și evitarea consecințelor fatale.

Datorită capacităților tehnice performante pe care le posedă, echipamentele donate oferă un spectru complet de opțiuni deosebit de importante pentru facilitarea aplicării manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală în diverse medii. La fel, aceste dispozitive sunt capabile să recunoască automat ritmul cardiac și să indice dacă este necesară defibrilarea, furnizând concomitent personalului medical instrucțiuni vocale esențiale despre modul în care trebuie să acționeze. Valoarea totală a donației se ridică la 475,000 lei.

Echipamentele recepționate vor fi distribuite echipelor de asistență medicală urgentă care activează în regiunile situate în proximitatea granițelor cu Ucraina. Astfel, atât persoanele refugiate din Ucraina, cât și populația Republicii Moldova vor beneficia de asistență medicală urgentă prespitalicească de calitate, acordată în timp util, fapt care va contribui la creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților critici, precum și la reducerea impactului consecințelor urgențelor extreme.

Conform statisticilor, anual de către echipele de asistență medicală urgentă sunt deservite circa 800,000 solicitări. De la începutul conflictului din Ucraina, au fost deservite peste 15,000 de solicitări parvenite de la persoanele refugiate.

Reamintim, că la începutul anului curent, UNFPA Moldova a donat Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească un număr de 20 autoambulanțe, în scopul consolidării capacităților sistemului de sănătate din Republica Moldova în timpul crizelor medicale.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească adresează sincere mulțumiri Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova pentru suportul valoros în fortificarea continuă a capacităților de intervenție a serviciului national de asistență medicală urgentă la etapa de prespital.

Suntem deschiși și în continuare pentru investiții și proiecte în beneficiul sănătății cetățenilor!