23
aug

Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat la două cazuri pe motiv de înec la lacul Valea Morilor din sectorul Buiucani al Capitalei. Pentru deservirea solicitărilor au fost alocate echipele de asistență medicală urgentă specializate din cadrul SAMU Centru.

Primul caz de înec s-a produs la data de 20.08.2022. La ora 14:17, la Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a fost înregistrat un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui bărbat cu vârsta aproximativă 40-50 de ani. Echipa de asistență medicală urgentă specializată (Terapia intensivă mobilă) a ajuns prompt la locul solicitării și a preluat pacientul de la salvatori, continuând manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, soldate cu succes. Ulterior, pacientul cu funcțiile vitale stabile a fost transportat la IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

În aceeași zi, la ora 15:07 a avut loc un incident similar. Intervenția ambulanței a fost solicitată pentru o femeie de 70 de ani. Peste cinci minute echipa AMU a ajuns la locul solicitării și a preluat imediat pacienta de la salvatori, stabilind starea extrem de gravă și a continuat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, care au fost prelungite pe parcursul transportării. Pacienta a fost transmisă medicilor specialiști din cadrul DMU a IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să opteze pentru bazine acvatice dotate cu stații de salvare; să evite scăldatului în locuri neautorizate: iazuri și lacuri fără destinație de agrement; să nu intre în apă în stare de ebrietate și să supravegheze copiii în timpul scăldatului.