Astăzi, 13 aprilie 2023, parcul de ambulanțe al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) va fi reînnoit cu 2 ambulanțe noi și echipament medical donat de Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, în cadrul proiectului „Asistența umanitară în Ucraina și țările vecine”.

           La un an de la declanșarea războiului în Ucraina, numărul de refugiați, care au venit în RM a crescut considerabil. În acest context, populația refugiată din Ucraina, cât și populația țării noastre va beneficia de operativitate sporită a echipelor AMU în procesul acordării asistenței medicale urgente prespitalicești în cazul urgențelor medico-chirurgicale majore, cele cardiovasculare, neurologice, traumatologice, respiratorii, pediatrice, etc.

           Utilizarea ambulanțelor de tip B și C dotate cu echipament medical performant va permite echipelor AMU să intervină prompt la solicitări la pacienții cu diverse patologii. Ambulanța tip C va fi repartizată echipei de Terapie Intensivă Mobilă din cadrul SAMU Centru a mun. Chișinău și va fi destinată pentru deservirea pacienților în stare critică. 

           Iar ambulanța de tip B va fi repartizată PAMU Calarașeuca (SAMU Ocnița) care  deservește și or. Otaci – unul din punctele de trecere a frontierei de stat cu cel mai mare număr de refugiați înregistrat de la începutul războiului din Ucraina. Remarcăm faptul că cele 315 lanterne frontale reîncărcabile, 45 pulsoximetre reîncărcabile și 22 de electrocardiografe donate IMSP CNAMUP vor îmbunătăți dotarea autosanitarelor  și mări capacitatea de intervenție a echipelor AMU.

           IMSP CNAMUP aduce sincere mulțumiri Guvernului Statelor Unite ale Americii, Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova și  Ministerului Sănătății pentru implicare și suportul oferit echipelor de asistență medicală urgentă. Această donație va contribui la asigurarea operativității sporite a intervențiilor, transportare asistată la etapa de prespital și o îmbunătățire considerabilă a calității serviciilor medicale prestate populației. Menționăm faptul că suntem deschiși și în continuare pentru orice investiții și proiecte în beneficiul sănătății cetățenilor.