27
apr

        La data de 27 aprilie 2023, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit o donație din partea Departamentului de Stat al SUA și Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.

        Dispozitivele medicale vor eficientiza considerabil activitatea personalului medical și vor fi repartizate echipelor de asistență medicală urgentă din întreaga țară. Lotul donat este constituit din următoarele:

  • 300 sensori pentru pulsoximetre pentru măsurarea saturației oxigenului în sânge;
  • 285 ace pentru infuzie instraosoasă folosite în cazul urgențelor majore, la stop cardio-respirator, în situația unei resuscitări dificile;
  • 280 truse de prim ajutor constituie un set de echipamente medicale de bază pentru situații de urgență, consumabile medicale și medicație necesară pentru acordarea asistenței medicale calitative, stabilizarea pacienților acuți sau traumatizați;
  • 50 de electrocardiografe pentru efectuarea ECG cu transmiterea lor la distanță;
  • 10 ventilatoare pulmonare pentru pacienții în stare critică, care necesită respirație asistată;
  • În premieră 5 ultrasonografe portabile ce permit investigarea pacienților cu afecțiuni grave și a celor accidentați cu leziuni ale abdomenului, toracelui și altor urgențe medicale cu impact major.

     La eveniment au participat: Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Excelența Sa, Kent D. LOGSDON; secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion PRISĂCARU; coordonatorul programelor de urgență în sănătate publică a Biroului OMS în Republica Moldova, Stela GHEORGHIȚA; vicedirectorul planificare strategică IMSP CNAMUP, Iurie CRASIUC și angajații instituției.  

        IMSP CNAMUP aduce sincere mulțumiri Departamentului de Stat al SUA, Biroului OMS din Republica Moldova și Ministerului Sănătății pentru suportul și donația oferită. Acordarea asistenței medicale calificate, oportune și la timp de către echipele AMU dotate cu echipamente performante, de așa gen vor mări rata de supraviețuire a pacienților și accidentaților în situații ce pun în pericol viața. Menționăm faptul că suntem deschiși și în continuare pentru orice investiții și proiecte în beneficiul sănătății cetățenilor.