06
aug

Pe parcursul ultimelor 48 de ore de activitate, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat de 4199 de persoane. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 1782 pacienți, dintre care 450 copii.

La data de 4 august curent, echipele de asistență medicală urgentă au asistat două nașteri în condiții de prespital. Menționăm că o naștere s-a declanșat în ambulanță în timpul transportării pacientei la maternitate.

Primul caz a fost înregistrat în jurul orelor 08:00 într-o suburbie a mun. Chișinău. Echipa PAMU Trușeni a sosit în 10 minute la locul solicitării, unde a depistat pacienta de 23 de ani în a III-a sarcină. La gravidă s-a declanșat spontan travaliul la domiciliu și pe lume a venit un băiețel sănătos de aproximativ 3500 gr. cu scorul Apgar de 7-8 puncte.

Al II-lea caz a fost înregistrat în raionul Cantemir, în jurul orelor 22:00. Solicitarea a fost transmisă echipei PAMU Baimaclia, care a ajuns la pacientă în 12 minute. În timpul deplasării gravidei de 32 de ani la spital, contracțiile uterine au devenit frecvente, astfel membrii echipei au asistat în autosanitară nașterea unei fetițe de circa 3000 gr cu scorul Apgar 8-9 puncte.

Echipele de asistență medicală urgentă au întreprins măsurile necesare pentru ca nou-născuții și lăuzele să se simtă în siguranță în pofida condițiilor improprii de asistare a unei nașteri. După acordarea primului ajutor medical, mamele și nou-născuții au fost transportați la maternitate pentru tratament în condiții de staționar.