07
dec

          La data de 4 decembrie curent, ora 12:12, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui pacient de 61 ani din mun. Chișinău, pe motivul „electrocutare”. A fost alocată echipa de asistență medicală urgentă specializată (Terapie Intensivă Mobilă) din cadrul SAMU Centru, care a ajuns la locul solicitării în șapte minute.

          La locul solicitării a fost depistat pacient la sol, în stare critică. S-au constat circumstanțele tragicului incident: bărbatul a fost electrocutat accidental în timpul serviciului, efectuând lucrări de conectare a luminii în punctul de distribuire al electricității. Colegul de serviciu a acordat primul ajutor și a solicitat Serviciul 112.

          La evaluare s-a stabilit: pacient inconștient fără respirație, puls și tensiune. Echipa de asistență medicală urgentă a preluat și inițiat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală conform Protocolului Clinic Național (PCN), soldate cu succes, prin restabilirea respirației și ritmului cardiac.

          Pe parcursul transportării au fost monitorizați permanent parametrii vitali. Pacientul a fost transmis medicilor zonei roșie din cadrul DCMU a IMSP Institutul de Medicină Urgentă.