27
oct

La data de 27 octombrie, echipa Substației de Asistență Medicală Urgentă Nisporeni a participat la aplicația complexă la protecția civilă cu genericul „Acţiunile organelor de conducere şi forţelor protecţiei civile ale raionului Nisporeni la organizarea lichidării consecinţelor cutremurului de pămînt, inundaţiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producţie şi epizootiilor”.

Scopul aplicației este instruirea, perfecţionarea şi verificarea capacităţii de conducere a structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor excepţionale, precum şi a modului de planificare şi desfăşurare a acţiunilor specifice, potrivit competenţelor, pe baza unor scenarii posibile şi realiste.

Potrivit scenariului, dimineața s-a produs un cutremur de pământ în două reprize cu magnitudinea maximă de 6 grade. Pe teritoriul rl. Nisporeni s-au înregistrat deteriorări esențiale la blocurile și casele locative, au fost deteriorate liniile de comunicație, energie electrică și rețelele de gaze naturale. Au izbucnit incendii și s-au înregistrat accidente rutiere de proporţii soldate cu un număr mare de persoane traumate.

Echipa SAMU Nisporeni a intervenit în timp oportun, a acordat asistență medicală urgentă prespitalicească persoanelor sinistrate, care au suportat traumatisme, arsuri, intoxicații şi leziuni de diferite grade. Ulterior, pacienții au fost fost transportați la spital cu monitorizarea parametrilor vitali.

Pe parcursul acțiunilor de intervenții simulate, echipa de asistență medicală urgentă a dat dovadă de operativitate, profesionalism, responsabilitate, diligență și competență de intervenție promptă în situații excepționale.