La data de 24.06.2022, în raionul Basarabeasca s-a desfășurat o aplicație comună la protecția civilă a serviciilor specializate de intervenție cu genericul ,,Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Basarabeasca la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor”.

La acest exercițiu au participat două echipe de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Basarabeasca împreună cu reprezentanții Serviciului Protecției Civile IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Scopul aplicației este instruirea, perfecționarea și verificarea capacităților tuturor forțelor și mijloacelor protecției civile raionale, inclusiv a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în gestionarea situațiilor excepționale întru înlăturarea consecințelor provocate de calamități.

Potrivit scenariului, la ora 09:20, pe traseul Basarabeasca–Comrat R-35 s-a produs un accident rutier. Echipele de asistență medicală urgentă au sosit prompt la locul solicitării, au efectuat triajul medical, au stabilit gradul de gravitate a traumelor suportate și au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital. Ulterior, pacienții au fost transportați asistat la instituțiile medicale spitalicești, cu monitorizarea permanentă a funcțiilor vitale pe durata transportării.

La scurt timp, a avut loc un accident cu scurgere de gaze naturale ca urmare a unui cutremur de pământ. Echipa de asistență medicală urgentă a preluat victima și a efectuat manevre de resuscitare în ambulanță, care au fost soldate cu succes. Pacientul cu parametrii vitali stabili a fost transportat de urgență la spital pentru tratament ulterior.

Totodată, menționăm că au fost luate măsuri de salvare a persoanelor sinistrate în timpul lichidării consecințelor cutremurului de pământ cu producerea ulterioară a unui incendiu la un bloc de locuit cu trei nivele. Echipele SAMU Basarabeasca au sosit în câteva minute și au acordat asistență medicală urgentă sinistraților, după care au transportat pacienții la spital.

Pe durata desfășurării acțiunilor specifice, pe baza unor scenarii posibile și realiste, echipele de asistență medicală urgentă au dat dovadă de operativitate, profesionalism și curaj în situații excepționale, atunci când viața pacienților este în pericol major.

Activitatea s-a desfășurat în conformitate cu Planul calendaristic de pregătire în domeniul protecției civile a IMSP CNAMUP pentru anul 2022 în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 420 din 14 decembrie 2021 ,,Cu privire la măsurile de pregătire a protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2022”.