26
aug

          IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească vine cu precizări la ultimele știri apărute în mass-media despre un bărbat găsit, într-un tomberon în orașul Cimișlia.

         La data de 16.08.2022 la Departamentul dispecerizare a IMSP CNAMUP, la ora 13:57 a fost înregistrat un apel de la o cunoștință a pacientului pentru acordarea asistenței medicale urgente pe motivul ,,stare de rău” la adresa or. Cimișlia, str. Suveranității, punct de reper Autogara. Echipa AMU a sosit la locul solicitării în patru minute. La examinare, pacientul nu prezenta acuze, din spusele acestuia la moment nu are nevoie de ajutor medical, se află la evidența medicului de familie cu ,,ciroză hepatică”, însă la medicul de familie nu s-a adresat un timp îndelungat.

La evaluare s-a constatat că starea generală este satisfăcătoare, indicii vitali stabili, careva leziuni pe suprafața corpului nu au fost depistate, indicații pentru spitalizare în regim de urgență la data de 16.08.2022 nu au fost stabilite. După examinare, pacientul a refuzat transportarea la spital, la recomandarea de a se deplasa la domiciliu (satul Hârtop) a refuzat să plece. Pacientul a fost lăsat la locul solicitării cu acordul personal (fapt confirmat prin semnătura personală în fișa de solicitare), cu recomandare să se adreseze la medicul de familie.

      Astfel, informăm că acțiunile echipei AMU au fost în strictă conformitate cu Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului, iar în lipsa acordului pacientului la actul medical, orice intervenire ar fi ilegală.

        Ulterior, la data 24.08.2022, la ora 16:08 a parvenit un apel de la un trecător pentru acordarea asistenței medicale urgente unui necunoscut pe motivul ,,inconștient”. Echipa AMU a sosit la locul solicitării în cinci minute, pe adresa Cimișlia, în regiunea autogării, unde a fost depistat pacientul în stradă, conștient. Pacientul prezenta acuze la dureri în membrele inferioare, nu se putea deplasa. La examenul primar s-a stabilit că, pacientul avea răni infectate pe plantele membrelor inferioare. După evaluarea stării sănătății și acordarea primului ajutor medical, pacientul cu indicii vitali stabili,  a fost transportat de echipa AMU la UPU din cadrul IMSP Spitalul Raional Cimișlia, unde urmează tratamentul în condiții de staționar.

       Menționăm că alte solicitări pentru acordarea asistenței medicale urgente pentru pacientul dat nu au fost înregistrate. Activitatea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească asigură acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital pacienților cu urgențe medicale majore, însă asistența socială este de competența autorităților publice locale, care realizează măsuri de protecție socială a cetățenilor.

        Este regretabil faptul că, persoana care a efectuat activitatea de investigare cu caracter jurnalistic, a distribuit o informație defăimătoare, cu denaturarea esenței faptelor, ce nu corespunde adevărului, iar informația a fost preluată de mass-media fără verificarea circumstanțelor cazului din sursele oficiale.

        Deși statul garantează libertatea de exprimare a mass-media, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are dreptul la respectul reputației profesionale, iar orice modalitate de lezare a reputației profesionale va fi apărată în conformitate cu legislația în vigoare.