29
aug

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (IMSP CNAMUP) intervine cu informații suplimentare vizând accidentul rutier produs în dimineața zilei de 29.08.2023 și comunică următoarele.

Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat de la I.P. „Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112” la data de 29.08.2023, ora 07:34, primul apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pe motivul solicitării - accident rutier, care s-a produs în satul Larga Nouă, raionul Cahul.

Prima echipa AMU din cadrul PAMU Zîrnești, fiind cea mai aproape de accident a fost alocată la ora 07:35 și a ajuns la locul solicitării la ora 07:44. La fața locului s-a constatat mai multe victime ale accidentului rutier, în care un microbuz de pe rută „Doina-Cahul” a derapat de pe traseu și s-a tamponat în obstacol (pilon de electricitate). Ca urmare, mai multe persoane au rămas blocate în autovehicolul avariat și prima echipă AMU a solicitat surse suplimentare, fiind alocate încă 4 echipe AMU, care au sosit promt la locul solicitării, cât și intervențiasalvatorilor și echipelor SMURD pentru descarcerare.

Echipele AMU au preluat în siguranță pasagerii deblocați și au efectuat triajul victimelor, determinând că 10 persoane erau în stare gravă. Tuturor accidentaților li s-a acordat acordat ajutor medical calificat de către membrii echipelor AMU și au transportat pacienții la UPU a IMSP Spitalul Raional Cahul. Precizăm faptul că un pacient în stare critică a fost preluat de echipa AMU specializată Terapie Intensivă Mobilă (TIM) și transportat cu monitorizarea parametrilor vitali la spital.

Menționam faptul că 5 echipe AMU (PAMU Zîrnești, PAMU Gotești din cadrul SAMU Cantemir și trei echipe AMU din cadrul SAMU Cahul, una dintre care echipa AMU specilizată TIM) au deservit gravul accident rutier din satul Larga Nouă, raionul Cahul, acordând asistență medicală de urgență la etapa de prespital.