16
oct

La data de 16 octombrie 2022, în contextul marcării Zilei Europene a  Resuscitării, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a organizat evenimentul ,,Acționează pentru viață! Învață să acorzi primul ajutor!”, cu suportul Ministerului Sănătății, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și al Uniunii Europene în cadrul Proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

       Medicii din cadrul IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au efectuat aplicații practice pe manechine speciale și au instruit participanții cum să efectueze corect manevrele de resuscitare cardio-respiratorie la adulți și copii, în cazul unui stop cardio-respirator.

Scopul urmărit prin această inițiativă a fost atins cu succes. Cu o intervenție corectă și în timp util, rata de supraviețuire poate crește de 2-3 ori. Astfel, cunoscând manevrele salvatoare de viață, oamenii vor putea să intervină rapid în cazul unei situații de risc sporit, când viața unei persoanei se află în pericol major.

Obiectivele de bază a complexului de măsuri prezentat sunt restabilirea și menținerea funcțiilor vitale ale organismului. Circa 500 de persoane au fost instruite în acordarea primului ajutor. Pe lângă posibilitatea de a învăța gratuit tehnicile de resuscitare, cei implicați au primit certificate de participare la cursul „Suport Vital Bazal”, iar copii s-au ales cu mici surprize din partea organizatorilor.

La eveniment au participat: secretarul de stat al Ministerului Sănătății, domnul Ion PRISĂCARU; șefa Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, Miljana GRBIC; deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ana OGLINDĂ; directorul IMSP CNAMUP, Natalia CATANOI; prorectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Marcel ABRAȘ; directorul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, Mariana NEGREAN; șefa Catedrei de urgenţe medicale din cadrul USMF, Larisa REZNEAC.