01
iun

          Ziua Internațională a Copilului este marcată în fiecare an la 1 iunie și constituie un bun prilej pentru accentuarea importanței unei copilării fericite și protejate pentru fiecare copil prin creșterea gradului de conștientizare și sensibilizare a cetățenilor întru prevenirea situațiilor de pericol și riscurilor de accidentare.

          Acordarea asistenței medicale de urgență copiilor prezintă pentru IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească - o misiune specială, cu o vigilență sporită și compasiune deosebită.

          De la începutul anului, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 40364 copii, printre care 1001 refugiați din Ucraina. După acordarea primului ajutor medical, 20379 copii, inclusiv 448 refugiați au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești.

          Spectrul nozologiilor deservite de Serviciul AMUP au constituit urgențele: 22782 respiratorii, 3874 traumatologice, 922 infecțioase, 770 neurologice, 323 cardiovasculare și 278 toxice, cât și 243 urgențe generate de agenți fizici, chimici și de mediu.

          În aceste luni, echipele AMU au asistat 42 nașteri în condiții de prespital. Datorită intervenției personalului medical au fost aduși pe lume 42 copilași sănătoși, în toate cazurile, lăuzele și nou-născuții au fost transportați la instituțiile medicale specializate pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

          Atenționăm faptul că odată cu începutul vacanței de vară, copii dispun de mai mult timp liber pentru joacă și diverse activități, fiind expuși frecvent riscurilor. În scopul evitării incidentelor nedorite,  IMSP CNAMUP îndeamnă părinții să aibă grijă de sănătatea copiilor, dând dovadă de mai multă atenție, prudență și responsabilitate.

          Dorim tuturor o copilărie minunată, plină de emoții și experiențe pozitive, dar cel mai important o vacanță în siguranță!