În ce cazuri este necesar de solicitat serviciul de asistență medicală urgentă și în ce cazuri solicitarea acestuia nu este necesară?
Este important de știut! Personalul medical de urgență din cadrul IMSP CNAMUP este mereu gata să vă vină în ajutor!
Serviciul de asistență medicală urgentă este obligatoriu de solicitat în următoarele cazuri:
- Dacă vedeți pe cineva în stare de inconștiență
- Înec
- Sufocare
- Arsuri severe
- Electrocutare
- Intenție/tentativă de suicid
- Traumatisme majore: în urma accidentelor rutiere, domestice, la locul de muncă, căderi de la înălțime, vătămare grave la cap, etc.
- Dureri în piept
- Un ritm rapid al inimii (mai mult de 120-150 bătăi pe minut) în repaus, în special dacă este asociat cu dificultăți de respirație sau senzație de leșin
- Un ritm lent al inimii (mai mic de 50 bătăi pe minut) în special asociat cu senzație de leșin
- Dureri severe de orice localizare
- Reacție alergică, în special dacă există dificultăți de respirație
- Otrăvire sau supradoze de medicamente/droguri
- Respirație severă dificilă, în special când nu se ameliorează în repaus.
- Dificultate de vorbire, amorțeală sau slăbiciune a oricărei părți a corpului
- Amețeli bruște, slăbiciune sau modificări mintale (confuzie, comportament ciudat, dificultăți la mers)
- Orbire bruscă sau modificări ale vederii
- Tuse sau vome cu sânge
- Sângerări severe din gură, nas, vagin sau rect
- Sângerarea de la orice rană care nu se oprește la presiune directă
- Vome severe / persistente
- Durere de cap severă
- Febră mai înaltă de 39-40 grade și perioadă îndelungată de îmbolnăvire
- Stări febrile la copiii primului an de viață
ATENȚIE! Sunați imediat 1-1-2 dacă dumneavoastră (altcineva) suportați un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Fiecare secundă contează în aceste condiții!
Totodată este important de cunoscut în ce cazuri NU veți solicita serviciul de asistență medicală urgentă.
Cauza celor mai frecvente solicitări parvenite la adresa serviciului medical de urgență este febra provocată de stări acute virale și gripă. Însă de obicei toate stările febrile care nu depășesc limita de 39-40 grade, nu prezintă altceva de cât o stare de protecție firească a organismului, care pot fi rezolvate de sine stătător prin aplicarea metodelor simple, cunoscute în condiții de domiciliu și se calmează timp de 2-3 zile. În astfel de situații, adresați-vă medicul dvs de familie care vă va acorda asistență medicală adecvată.
La fel, echipa de asistență medicală de urgență NU se solicită în cazul în care pacientul suferă de o boală cronică în afara perioadei de acutizare.
Dacă aveți o boală cronică (tensiune arterială crescută, diabet zaharat, astm bronșic, etc.) adresați-vă medicului de familie sau specialistului care vă cunoaște bine și consultația cărora este personalizată. Echipa de urgență NU este în drept să prescrie careva tratamente medicamentoase pentru administrare permanentă . În cazul maladiilor cronice este importantă supravegherea pacientului, posibilitatea de a aprecia starea sănătății în dinamică și la necesitate de a interveni cu careva ajustări la tratamentul indicat anterior (substituirea medicamentului sau modificarea dozei). Dacă nu sunt indicații pentru tratament în condiții de staționar, pacientul trebuie să se afle în supravegherea medicului de familie sau medicilor specialiști.
Echipa de urgență NU efectuează indicațiile medicilor de familie /medicilor specialiști.
Echipa de urgență NU are dreptul să prescrie rețete sau să elibereze careva certificate (inclusiv de confirmare a efectuării solicitării, de constatare a decesului ).
ATENȚIE!
Serviciul de urgență acordă asistență medicală în cazuri ce pun în pericol viața pacientului, utilizând în acest scop produse farmaceutice cu acțiune rapidă și puternică, care deseori sunt prea agresive în cazul pacienților viața cărora nu se află în pericol. De aceia nu este bine să expuneți organismul dvs influenței unor medicamente puternice care ar putea avea în final un impact negativ asupra stării sănătății.
De fiecare dată, după ce ați recurs la solicitarea asistenței medicale urgente și nu ați fost spitalizat, adresat-vă medicului de familie.
În toate cazurile în care viața dumneavoastră NU este pusă în pericol și cauza solicitării NU se încadrează în lista motivelor obligatorii pentru solicitarea serviciului de urgență nominalizate anterior, NU aveți nevoie de echipa AMU, vă veți adresa direct medicului dvs de familie, inclusiv in zilele de weekend si sărbători, iar în afara programului de activitate a medicului de familie la unitățile primiri urgente/secțiile de internare ale spitalelor.
În cazul traumelor ușoare care nu prezintă pericol pentru viață, este necesar să vă adresați de sine stătător la punctul traumatologic, conform locului de trai, în perioada orelor de lucru ale CMF (8-17) sau la unitățile primiri urgente/secțiile de internare ale spitalelor programul cărora este în regim non stop , unde va fi acordată asistență medicală în volum deplin fiind indicat tratament adecvat ulterior. Dacă medicul din punctul traumatologic /unitatea primiri urgente/secția de internare va considera necesar, veți fi spitalizat în secțiile de profil.