Astăzi, 13 octombrie 2023, s-a desfășurat aplicația complexă la protecția civilă cu tema ,,Acţiunile organelor de conducere şi forţelor protecţiei civile ale raionului Strășeni la organizarea lichidării consecinţelor cutremurului de pământ, avariilor de producţie şi epizootiilor”.

Scopul evenimentului constă în verificarea stării de pregătire a organelor de conducere la nivel raional și a formațiunilor protecției civile pentru desfășurarea acțiunilor de lichidare a consecințelor situațiilor excepționale cu caracter diferit.

Potrivit scenariului dis-de-dimineață s-a produs un cutremur cu intensitatea maximă de 8 grade pe scara magnitudinilor. Pe teritoriul rl. Strășeni s-au înregistrat deteriorări esențiale la blocurile și casele locative, au fost deteriorate rețelele inginerești, au izbucnit incendii de proporții. Au fost raportate scurgeri de substanțe chimice.

În temeiul unor scenarii posibile și realiste, după producerea alunecărilor de teren, echipele AMU au intervenit prompt, au acordat asistență medicală urgentă prespitalicească persoanelor sinistrate, care au suportat traumatisme, arsuri, intoxicații şi leziuni de diferite grade. Ulterior, sinistrații au fost fost transportați la spital cu monitorizarea parametrilor vitali.

Pe parcursul acțiunilor de intervenții simulate, echipele Substației de Asistență Medicală Urgentă Strășeni au dat dovadă de profesionalism, operativitate, responsabilitate, competență de intervenție promptă în situații excepționale și conlucrare eficientă în timp oportun cu alte formațiuni a protecției civile.