29
aug

Colaboratorii IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească zilnic acordă asistență medicală calificată pacienților aflați în diferite situații critice.

În ultimele 24 ore echipa specializată de reanimare maturi al Substației Centru a Stației AMU Chișinău în componența medic Natalia Catanoi, felcer Ion Pușcașu și șofer Mihail Nastas a fost alertată în mai multe cazuri unde membrii acesteia au intervin prin acțiunile de resuscitare cardio-pulmonară și cerebrală reușite, salvând vieți omenești. 
          Primul caz s-a întâmplat la data de 27 august, când un bărbat din sectorul Botanica al mun. Chișinău, vârsta 53 ani, aflându-se acasă a acuzat dureri în piept. Prin intermediul ”Serviciul național unic pentru apeluri de urgență 112” a fost solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliciască la ora 11:44, cazul fiind încadrat în categoria cod roșu, adică urgență care pune viața în pericol. A fost alocată echipa de asistență medicală urgentă, profil general a Substației Botanica a Stației AMU Chișinău în componența, medic de urgență Tamara Cernov, felcer Sergiu Pojar și șofer Fiodor Ciobanu care au ajuns la locul solicitării în timp de 6 minute. Solicitantul a fost examinat și stabilit diagnosticul de infarct miocardic acut. Dat fiind faptul că starea pacientului era gravă, la ora 11:54 a fost decis de a solicita echipa specializată reanimare maturi. Echipa de reanimare a Substației Centru a Stației AMU Chișinău în componența medic Natalia Catanoi, felcer Ion Pușcașu și șofer Mihail Nastas au preluat pacientul și au continuat acordarea primului ajutor calificat. Avînd în vedere masa corporală mare a bărbatului s-a luat decizia de a solicita intervenția echipei de salvatori pentru a fi posibilă coborîrea pacientului pe scări de la etajul 4 și transportarea la instituția spitalicească de profil. În timpul transportării pe brancardă spre autospecială, pe scările blocului starea pacientului brusc s-a agravat și a survenit stopul cardio-respirator. Echipa de reanimare condusă de dna doctor Natalia Catanoi imediat a inițiat toate manevrele de resuscitare cardio-respiratorie soldate cu succes. Ulterior, după ce au fost stabilizați parametrii vitali, pacientul a fost internat în cadrul instituției spitalicești de profil.
           Alt caz a avut loc tot la 27 august, la ora 18:12, când Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliciască a fost solicitat în sectorul Buiucani al capitalei, lacul Valea Morilor, pentru o persoană de gen feminin, vârsta de 55 ani, motivul solicitări fiind submersie. Echipa de reanimare a Substației Centru a Stației AMU Chișinău în componența medic Natalia Catanoi, felcer Ion Pușcașu și șofer Mihail Nastas a sosit la locul solicitării în jur de șase minute. A preluat pacienta de la salvatori și a continuat măsurile de resuscitare cu succes. Ulterior a fost transportată asistată și în starea stabilă, internată în cadrul secției de reanimare a instituției spitalicești pentru tratament specializat.
           Totodată reiterăm că la 18 august curent, în jurul orelor 14:30, un copil de numai 8 ani a fost la un pas să-și piardă viața în apele rîului Nistru, dacă nu era scos la timp din apă și nu i se acorda asistență medicală urgentă fără întărziere. Minora era în stare inconștientă iar datorită manevrelor de urgență inițiate rapid și eficient, au fost eliberate căile aeriene și copilul și-a recăpătat respirația. Echipa de urgență care se afla în apropiere din cadrul PAMU Vadul lui Vodă a Substației Ciocana a Stației AMU Chișinău în componența felcer Elena Minina, infirmier Serghei Gherbovei, șofer Serghei Vasilița și echipa de reanimare în componența medic Natalia Catanoi, felcer Ion Pușcașu și șofer Mihail Nastas au acordat primul ajutor calificat. Intervenția medicilor a fost soldată cu succes, iar fetița, cu funcțiile vitale restabilite, a fost transportată în cadrul instituției medicale spitalicești de profil, pentru tratament medical în continuare.
         Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească acordă asistență medicală non-stop, 24/24 pe întreg teritoriu republicii Moldova.