IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 13 – 19 decembrie curent, 13726 cetățeni au solicitat intervenția ambulanței. După acordarea asistenței medicale de urgență, 5065 pacienți, printre care 1158 copii au avut nevoie de transportare asistată la spital.

Cel mai frecvent au solicitat intervenția ambulanței cetățenii cu urgențe cardiovasculare – 2941 persoane, urmați de 2883 pacienți cu boli respiratorii și 1871 pacienți cu urgențe neurologice. Totodată, echipele AMU au fost solicitate pentru 1012 persoane cu diverse traumatisme,

Medicii de pe ambulanță au intervenit în regim de urgență la 236 pacienți cu accidente vasculare cerebrale și la 51 pacienți cu infarct miocardic. Urgența a fost chemată la 64 persoane, printre care la 14 copii care s-au ales cu diverse traumatisme după accidentele rutiere produse pe traseele țării. Ca urmare 59 pacienți au avut nevoie de transportare la instituțiile medicale spitalicești.

La Serviciul de Urgență au parvenit 47 apeluri pe motivul urgențelor toxice, printre care 13 cazuri de intoxicații cu medicamente și 13 intoxicații cu monoxid de carbon. La data de 19 decembrie au fost înregistrate cele mai multe intoxicații cu CO – opt cazuri, trei în municipiul Chișinău, trei în raionul Edineț și două în raionul Taraclia. Ulterior în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați la spital.

Săptămâna trecută, șase persoane au fost diagnosticate cu hipotermii de gr. I și II, câte două din raioanele Orhei și Cantemir și câte o persoană din raioanele Comrat și Dubăsari. Pacienții cu vârsta cuprinsă între 15 și 78 de ani au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital, după care au fost transportați la spital.