21
sep

În ultimele 48h, Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a recepționat 4752 de solicitări efectuate de cetățeni prin apelarea numărului de urgență 112. Sâmbătă la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 2333 de intervenții de urgență, iar alte 2419 au avut loc duminică.

Un număr mare de apeluri vin din partea celor care prezintă semne ale urgențelor respiratorii –  1302 solicitări. Medicii de pe ambulanță au intervenit prompt la 774 persoane cu urgențe cardiovasculare, dintre care 10 pacienți cu infarct miocardic. La Serviciul de Urgență au parvenit 522 de apeluri pentru persoanele cu urgențe neurologice, printre care și 48 pacienți cu accidente vasculare cerebrale.

Totodată, echipele AMU au întreprins acțiuni salvatoare necesare în cazul a 440 apeluri pe motivul diverselor urgențe traumatologice. Astfel, 27 solicitări au fost ca urmare a accidentelor rutiere care au avut loc, sâmbătă și duminică, pe traseele din țară. În aceste situații 22 pacienți, printre care și doi minori, au fost transportați asistat la spital pentru tratament specializat.

În zilele de week-end, ambulanța a parvenit la locul solicitării,  la 16 persoane cu intoxicații, dintre care șase medicamentoase, cinci cu ciuperci și una cu alcool.

Menționăm faptul că după acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, 1561 pacienți, printre care și 360 minori au fost transportați la instituțiile medico-sanitare spitalicești.