25
oct

          IMSP CNAMUP informează că în perioada 17-23 octombrie, peste 13600 persoane au solicitat intervenția ambulanței. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5469 pacienți, dintre care 4154 maturi și 1315 copii au fost transportați la instituțiile spitalicești din țară.

         Din numărul total de 13611 solicitări înregistrate în această perioadă la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, 3269 au fost pe motivul urgențelor cardiovasculare, urmate de 1897 patologii neurologice, 1766 urgențe respiratorii și 1305 urgențe traumatologice.

         Echipele de asistență medicală urgentă din întreaga țară au deservit prompt următorul spectru de solicitări: 220 la pacienții cu accidente vasculare cerebrale; 60 la persoane cu intoxicații; 55 la pacienții cu sindrom coronarian acut și 24 la persoane cu combustii.

         Menționăm faptul că pe parcursul săptămânii, Serviciul de Urgență a fost solicitat în cazul a 47 de accidente rutiere produse pe teritoriul țării, în urma cărora au avut de suferit 65 persoane. După acordarea ajutorului medical prespitalicesc, 56 pacienți, inclusiv nouă copii au avut nevoie de transportare la spital.

         Totodată, asistența medicală de urgență a fost acordată la 25 persoane cu intoxicații medicamentoase, patru pacienți au avut reacții alergice acute după administrarea unor medicamente. În perioada de referință, echipele AMU au acordat ajutor medical prespitalicesc la 10 persoane care s-au intoxicat cu monoxid de carbon și la opt persoane intoxicate cu ciuperci.