În perioada 18-24 mai curent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a activat în regim non-stop, deservind 12313 solicitări. În cadrul departamentelor de urgență al instituțiilor spitalicești din țară au fost transportați 4453 pacienți, dintre care 3827 maturi și 626 copii.

   Echipele de asistență medicală urgentă au intervenit în situații de risc pentru sănătatea pacienților, printre care cel mai frecvent au fost solicitate de către 2665 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 55 cazuri de sindrom coronarian acut; urgențele neurologice au constituit 1693 cazuri, dintre care 185 accidente vasculare cerebrale; urgențele toxice au constituit 51 cazuri. De asemenea, Serviciul AMUP a fost solicitat la 76 pacienți cu urgențe infecțioase.

   Urgențele traumatologice au constituit 1108 solicitări. În intervalul menționat, pe traseele din țară s-au produs 28 accidente rutiere, 31 persoane au avut de suferit, dintre care 24 adulți și 7 copii. Ulterior, 27 pacienți au fost transportați la spital pentru tratament corespunzător.

     În perioada de referință, Serviciul AMUP a fost solicitat de către 1847 pacienți cu urgențe respiratorii. Echipele AMU au deservit 762 solicitări pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA). La 656 persoane a fost stabilit diagnosticul prezumtiv – gripa. De asemenea, au fost înregistrate 486 de persoane cu urgențe respiratorii cu suspecție la COVID-19.

    Săptămâna trecută, echipele de asistență medicală urgentă din Chișinău, Cahul și Leova au asistat patru nașteri, care au decurs fără complicații. Ulterior, mamele și nou-născuții au fost transportați la maternitate pentru îngrijiri medicale.