02
sep

  În zilele de minivacanță, în perioada 27 – 31 August, IMSP CNAMUP informează că numărul total de persoane care au solicitat intervenția ambulanței este de 11 353 pacienți. După acordarea primului ajutor medical calificat 4401 pacienți, printre care 1016 copii au fost transportați la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

      În structura solicitărilor deservite predomină cele cauzate de urgențele respiratorii – 2336 solicitări, inclusiv 911 IRVA, urmate de urgențele cardiovasculare – 1875 solicitări, inclusiv 29 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 1438 solicitări, inclusiv 131 de accidente vasculare cerebrale.

     Cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital 1111 cetățeni. IMSP CNAMUP menționează că echipele AMU au fost solicitate în cazul a 49 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 62 persoane, printre care zece minori. La necesitate, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați la Unitățile de Primire Urgentă spitalicești.

     În perioada evaluată, au fost înregistrate 27 solicitări pe motivul urgențelor toxice. Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la 12 persoane care s-au intoxicat cu medicamente și 6 persoane care au suferit intoxicații cu alcool.