03
feb

          Pe parcursul lunii ianuarie 2023, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 47 persoane, pe motivul intoxicației cu monoxid de carbon, la 30 maturi și 17 copii. Vârsta pacienților este cuprinsă între 1 – 86 de ani, dintre care 26 sunt bărbați și 21 femei.

          Pe motivul intoxicațiilor cu monoxid de carbon a fost solicitată intervenția ambulanței pentru 20 pacienți din centrul țării, 10 din nordul țării, 9 din UTA Găgăuzia și câte 4 persoane din municipiul Chișinău și sudul țării.

          Echipele de asistență medicală urgentă au acordat ajutor medical prespitalicesc și au transportat asistat 41 pacienți la spitalele din țară pentru continuarea tratamentului specializat.

          Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzată de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, fără miros, incolor, provenind din arderea incompletă a unor gaze. Se poate acumula în zone închise sau semi-închise, cum ar fi: mașini, case, clădiri. Dacă se acumulează o cantitate prea mare de monoxid, acesta poate deveni mortal. Simptomele cele mai frecvent asociate cu acest tip de intoxicație sunt: dureri de cap, amețeli, grețuri, stare de vomă. Printre alte simptome se numără somnolența, dereglările de vedere și a ritmului cardiac și pierderea cunoștinței.

          În cazul intoxicației prin inhalarea acestui gaz, apelați la numărul de urgență 112!