Anual, pe data de 14 noiembrie, întreaga lume marchează „Ziua Mondială a Diabetului” la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (FID) și cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Organizatorii au optat pentru desfășurarea unei campanii pe o perioadă de 2 ani (2018-2019) cu genericul ,,Familia și Diabetul”. Scopul evenimentului este promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea și prevenirea diabetului. Familiile din toată lumea sunt oarecum afectate de diabet.

Peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe cazuri înregistrate sunt diabetul de tip 2. Familia reprezintă un rol important în abordarea factorilor de risc pentru diabetul de tip 2. Simptomele diabetului zaharat sunt: setea excesivă; senzația de uscăciune permanentă în gură; poliuria; vindecarea lentă a leziunilor; lipsa de energie; fatigabilitatea; vederea scăzută; amorțeli la mâini și picioare și scădere nemotivată în greutate.
În Republica Moldova sunt aproape 100 de mii de persoane diagnosticate cu diabet zaharat. În Capitală sunt înregistrate peste 20 de mii de cazuri, inclusiv la copii. Pentru acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, echipele AMU sunt dotate cu glucometre, teste și cu medicamente necesare.
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să se adreseze la medic, la apariția indicilor diabetului zaharat. Conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este primordială pentru a depista la timp această maladie cronică. Susținerea membrilor familiei în tratamentul diabetului zaharat are un efect major în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate. Diabetul poate fi prevenit prin promovarea unui mod sănătos de viață; activitatea fizică regulată și o dietă echilibrată.