13
noi


De la începutul anului 2020 până în luna octombrie la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 53 de nașteri în ambulanță la etapa de prespital, dintre care 45 au fost la termen de sarcină, iar 8 nașteri premature.

Datorită asistenței medicale acordate de echipele AMU din țară au fost aduși pe lume 36 nou-născuți de sex masculin și 17 de sex feminin. Menționăm faptul că 18 mame au o vârstă cuprinsă între 16 – 25 ani, iar 35 au peste 25 ani.
Cele mai multe nașteri au fost asistate de echipele AMU din regiunea Centru a Republicii Moldova – 26 cazuri. Un număr record de 9 cazuri a fost înregistrat în luna mai, iar în lunile iunie și august au venit pe lume 8 bebeluși.
Totodată, remarcăm faptul că în perioada 09 – 12 noiembrie la Serviciul de Urgență au fost înregistrate 2 nașteri la etapa de prespital. Ambele au avut loc la data de 11.11.2020 în a doua jumătate a zilei.
Primul caz a fost înregistrat în jurul orelor 17:00 în raionul Ceadîr-Lunga. Pentru deservirea acestei solicitări au fost antrenate două echipe din cadrul SAMU Ceadîr-Lunga, din motiv că au fost aduși pe lume doi gemeni de sex masculin. După acordarea asistenței medicale de urgență, nou- născuții împreună cu mama au fost transportați la Maternitatea Ceadîr-Lunga.
Cel de-al doilea caz a fost înregistrat în raionul Dubăsari, în jurul orelor 20:00. Imediat la locul solicitării s-a deplasat echipa SAMU Coșnița. În timpul deplasării pacientei de 27 ani la maternitate, nașterea s-a declanșat spontan, iar venirea pe lume a fetiței a fost asistată de echipa de asistență medicală urgentă. Lăuza și nou-născutul au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Criuleni.