În ultimele 24h, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 14 cazuri de urgențe medicale datorate înțepăturilor de insecte, printre care și un caz de șoc anafilactic la venin de albine. Transportați la instituțiile spitalicești au fost 7 pacienți.

Căldura și umiditatea caracteristice perioadei de vară favorizează înmulțirea insectelor și respectiv crește riscul expunerii la înțepături. În majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. Uneori, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe.
Cele mai periculoase sunt înțepăturile de albine sau viespi, care se manifestă printr-o reacție locală cu umflarea pielii în locul de înțepătură, înroșire (eritem) și mâncărime (prurit). În situațiile mai severe pot apărea și alte simptome precum: dificultăți de respirație, tumefierea buzelor sau pleoapelor, amețeală, bătăi de inimă accelerate, urticarie, greață, vomă, pierderea cunoștinței.
Aceste simptome se încadrează în condiția medicală numită anafilaxie – șoc anafilactic și reprezintă o urgență medicală majoră care necesită intervenție imediată. Simptomele caracteristice anafilaxiei se pot declanșa brusc sau pot apărea la câteva ore distanță.
Tratamentul reacțiilor alergice cauzate de înțepăturile de insecte variază în funcție de severitatea reacției și locul înțepăturii.
Chiar dacă înțepătura nu pare a fi gravă și simptomele sunt locale, trebuie să fiți vigilenți și să observați orice modificare a stării de sănătate. Reacțiile sistemice necesită o intervenție rapidă și monitorizare atentă, cu solicitarea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
Solicitați ajutorul medicilor și în cazul în care o persoană a fost înțepată simultan de mai multe insecte (în special de albine și viespi) sau dacă înțepătura s-a produs la nivelul feței, gâtului sau cavității bucale.
În cazul înțepăturilor de viespe/albine, îndepărtați cu grijă acul insectei, dacă a rămas la locul înțepăturii și dacă este posibil. Orice întârziere poate crește cantitatea de venin care vine în contact cu organismul.
Simptomele de durere și edem local se ameliorează prin aplicarea unei comprese reci, administrarea unui antihistaminic pe cale orală și aplicarea unui corticosteroid pe zona afectată. Subliniem importanța consultului la medicul de familie îndeosebi a persoanelor alergice și a copiilor.