Viața unei femei în vârstă de 60 ani aflată în stop cardio-respirator a fost salvată în urma unei resuscitări efectuate cu succes de către membrii echipei specializate de terapie intensivă mobilă (TIM) a Substației de Asistență Medicală Urgentă Centru.

Cazul s-a produs în dimineața zilei de 09 noiembrie în sectorul Telecentru al capitalei. La ora 07:21, La Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei persoane inconștiente la Gara de Sud din mun. Chișinău.

Pentru deservirea solicitării a fost alocată echipa de asistență medicală urgentă  TIM din cadrul SAMU Centru, în următoarea componență: medicul Maxim Porojniuc, asistentul medical Procopciuc Andrei, infirmierul Ioxa Violin și șoferul ambulanței Chitic Alexandru, care au sosit la pacientă în câteva minute.

Membrii echipei de asistență medicală urgentă au evaluat pacienta și au constatat starea generală critică, fără respirație, puls și tensiune. Imediat au fost inițiate măsuri de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, ca urmare manevrele echipei de pe ambulanță au fost soldate cu succes prin restabilirea activității cardiace.

Ulterior, pacienta a fost transportată asistat în timp util și condiții sigure, cu monitorizarea permanetă a funcțiilor vitale la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

„Cine salvează viața unui om, salvează lumea întreagă!” (Thomas Keneally)