11
oct

Viața unui bărbat în vârstă de 45 de ani aflat în stop cardio-respirator a fost salvată în urma intervenției membrilor echipei Substației de Asistență Medicală Urgentă Strășeni.

Cazul a avut loc la data de 10 octombrie curent, în satul Cojușna, raionul Strășeni. La ora 12:58 la Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a fost înregistrată o solicitare pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui pacient, pe motivul „dureri retrosternale, dispnee”.

          Imediat, echipa de asistență medicală urgentă s-a deplasat la locul solicitării, constatînd starea generală gravă și stabilind diagnosticul prezumtiv „Sindrom coronarian acut”. După acordarea asistenței medicale prespitalicești, conform Protocolului Clinic Național, s-a luat decizia de a transporta pacientul la instituția medicală de profil, cu monitorizarea permanentă a indicilor vitali.

          În timpul transportării, în ambulanță, starea pacientului s-a înrăutățit brusc și a survenit un stop cardio-respirator acut. Prompt au fost inițiate măsuri de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală. Ca urmare, manevrele echipei AMU au fost soldate cu succes, la pacient restabilindu-se funcțiile vitale și în stare stabilă acesta a fost preluat de către medicii Spitalului Polivalent „Novamed”.