13
iul

În perioada 12-13 iulie 2023 se desfășoară Exercițiul de teren pe scara largă „EURO-MED REACT” în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, la care participă echipele AMU din cadrul IMSP CNAMUP de comun cu echipele internaționale și alte instituții abilitate implicate în procesul lichidării situațiilor excepționale.

Scopul Exercițiului „EURO-MED REACT” constă în testarea practică a capacităților de intervenție a forțelor protecției civile din Republica Moldova cu implicarea asistenței internaționale prin intermediul Mecanismului Protecției Civile al Uniunii Europene, cât și organizarea aranjamentelor internaționale pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale de tip natural, tehnogen și CBRN, în conformitate cu standardele europene.

În condiții de zi și de noapte, alături de alți 150 specialiști din România, Slovacia, Cehia, Letonia, Ucraina și Polonia, echipele AMU participă activ la cea mai puternică rețea internațională de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor și răspunsului la ele.

Echipele AMU au intervenit prompt la locurile solicitărilor, acordând ajutor medical calificat victimelor, care au suportat traumatisme, arsuri, intoxicații și leziuni de diferite grade. Ulterior, pacienții au fost transportați asistat la spital cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali pentru tratament corespunzător în condiții de staționar.

Coordonarea activităților de protecție civilă cu comunitatea țărilor EU-CPM  înseamnă reducerea semnificativă a timpului de reacție la situații de urgență și excepționale, micșorarea pagubelor materiale cauzate și condiții mai sigure pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

La final, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit un certificat de recunoștință și gratitudine pentru implicarea și participarea activă în cadrul evenimentului desfășurat.