26
mai

         La data de 26.05.23, în raionul Sîngerei, conform Planului de pregătire în domeniul protecției civile s-a desfășurat aplicația demonstrativă a serviciilor specializate de intervenție, în cadrul căreia au fost antrenate 2 echipe de asistență medicală urgentă.

         Scopul aplicației a constat în verificarea și perfecționarea capacității de intervenție a structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale, subsidar a principiilor de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice pe baza unor scenarii posibile și realiste.

          Potrivit scenariului aplicației, urmare a cutremurului de pământ s-au înregistrat deteriorări cu risc sporit de prăbușire a edificiilor, inclusiv a unui gimnaziu. Din cauza alunecărilor de teren au fost afectate liniile de comunicații și gazoduct. Au izbucnit focare de incendii, s-au produs accidente rutiere grave și avarie la sistemul de distribuire gaze cu presiune înaltă.

         Echipele Substației de Asistență Medicală Urgentă Sîngerei au intervenit prompt la locul calamității, au efectuat triajul medical primar sinistraților și au acordat asistența medicală urgentă la etapa de prespital victimelor, care au suferit traumatisme, arsuri, intoxicații și leziuni de diferite grade, asigurând transportarea asistată persoanelor afectate, după caz, la IMSP Spitalul Raional Sîngerei.

         Remarcăm faptul că pe parcursul zilei, echipele de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Sîngerei au dat dovadă de operativitate, profesionalism, responsabilitate și competență de intervenție operativă în situații excepționale.