08
iun

La data de 07.06.2022, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a participat în format on-line la Summitul rutier din Balcanii de Vest 2022 cu genericul „Modelarea viitorului: Drumuri inteligente, durabile și sigure”, care s-a desfășurat în Tirana, Albania.

Din cadrul IMSP CNAMUP, la eveniment au participat: directorul Natalia CATANOI; vicedirectorul medical Tatiana BICIC, șefa Secției relații externe, proiecte și investiții Stela ERHAN și șeful Serviciului audit medical intern Mihail PEȘTEREANU.

Managerul de programe-Securitatea rutieră OMS, domnul Jonathon PASSMORE a exprimat convingerea că această evaluare reprezintă un exercițiu foarte important pentru stabilirea proceselor cheie a Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova, iar identificarea priorităților de dezvoltare va contribui la sporirea fiabilității sistemului medical de urgență din țară, care va răspunde la cel mai înalt nivel la urgențele medico - chirurgicale, inclusiv în cazul victimelor accidentelor rutiere. Domnul Jonathon Passmore a exprimat încrederea că această experiență va trezi interes și pentru alte țări din regiune, ca fiind una extrem de benefică.

Conducerea IMSP CNAMUP a comunicat despre experiența, de care a beneficiat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova, și anume: Evaluarea Sistemului de Urgență al Republicii Moldova, realizată de Misiunea Tehnică a Organizației Mondiale a Sănătății. Am menționat că siguranța rutieră depinde la direct de capacitatea și eficiența de intervenție a Sistemului de Urgență, din acest motiv pregătirea personalului, procedurile standardizate și acțiunile de colaborare la toate nivelurile constituie activitatea cheie.

În acest context, IMSP CNAMUP exprimă recunoștință Organizației Mondiale a Sănătății și Ministerului Sănătății Republicii Moldova pentru implicare, susținere și oportunitatea de participare la Summitul rutier din Balcanii de Vest 2022.