IMSP CNAMUP informează că în perioada lunilor ianuarie – martie 2023, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 609 pacienți, inclusiv la 210 copii cu intoxicații de diverse etiologii.

            Astfel, 306 persoane, dintre care 110 copii din mediul urban și 303, inclusiv 100 copii din localitățile rurale, care au solicitat Serviciul AMUP pe motivul urgențelor toxice au beneficiat de primul ajutor medical calificat acordat în timp oportun de echipele de pe ambulanță.

            Menționăm faptul că, după acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital 525 pacienți, inclusiv 200 copii au fost transportați asistat la instituțiile medico-sanitare spitalicești pentru continuarea tratamentului specializat.

            Din numărul total de intoxicații s-au înregistrat: 246 medicamentoase; 106 cu alcool; 97 cu monoxid de carbon; 17 cu droguri; 15 cu solvenți organici; 11 cu ciuperci și 114 de etiologii necunoscute.

            Remarcăm faptul că, copiii prezintă o categorie cu un risc iminent de intoxicație drept răspuns la accesibilitatea lor la produse toxice, fiind lăsați fără supraveghere şi se solicită părinţilor să manifeste responsabilitate sporită şi vigilenţă la păstrarea diverselor substanţe în condiții casnice. Copiii își explorează mediul jucându-se, imitând ceea ce văd la adulți. Înghițirea unei substanțe toxice, contactul cu pielea, pulverizarea ei în ochi sau inhalarea poate duce la intoxicație.

            Cel mai frecvent ambulanța a fost solicitată pentru 84 minori care au suferit intoxicații cu medicamente, urmate de 32 intoxicații cu monoxid de carbon, 28 cu alcool și 5 cu ciuperci. Pentru a evita o eventuală urgență de sănătate: nu lăsați copiii fără supraveghere; excludeți accesibilitatea copiilor la produsele chimice (medicamente, produse de uz casnic, alcool, etc.); fiți prudenți cu focul și la exploatarea sobelor; plasați substanțele chimice în locuri sigure imediat după folosire; evitați implicarea copiilor în utilizarea produselor chimice.

            Este responsabilitatea adulților să asigure un mediu inofensiv pentru copii!

            IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească vine cu un mesaj de atenționare către toți cetățenii în scopul prevenirii cazurilor de intoxicații, fiți mai prudenți, iar în cazul apariției primelor simptome ale urgențelor toxice adresați-vă medicului.

            În cazul unei intoxicații acute apelați imediat numărul de urgență 112!