21
feb

            IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească vine cu precizări la știrea difuzată pe mai multe rețele despre intervențiile echipelor de asistență medicală urgentă la un caz în stradă, la data de 13.02.2023 din sectorul Botanica al Capitalei.

            În urma examinării multiaspectuale a cazului au fost stabilite următoarele circumstanțe. La data de 13 februarie curent, în jurul orelor 14:00 un trecător a solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pentru o femeie de aproximativ 40 ani pe motivul „plagă” la adresa mun. Chișinău, str. Cuza Vodă, în stradă.

             Prima echipă de asistență medicală urgentă, filmată în video se deplasa la o altă solicitare, fiind în misiune de serviciu, a fost oprită de trecători pentru a interveni. Echipa AMU a apelat dispecerul, care a comunicat că o altă echipă alocată pentru deservire deja se deplasează la adresa nominalizată. Asistenta medicală  a examinat și a interogat pacienta, prezumtiv determinând un traumatism cranio-cerebral și stare de ebrietate.

            Între timp, a doua echipă direcționată de Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP și solicitată prin intermediul I.P. „Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112” a sosit în 6 minute. Echipa AMU a evaluat pacienta operativ și a acordat asistență medicală urgentă conform diagnosticului prezumtiv stabilit. 

            Pacienta a fost transportată asistat cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali și transmisă medicilor din cadrul IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” pentru asistență medicală specializată. Ulterior, aceeași echipă AMU a transportat la IMSP Dispensarul Republican de Narcologie pacienta în stare stabilă, fiind înafara oricărui pericol. Remarcăm faptul că  doamna a refuzat tratamentul specializat și a părăsit spitalul de sine stătător.