01
aug

Mai mulți experți din domeniul medicinii de urgență, printre care și conducători ale instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova participă la un trainning excepțional, oferit în premieră de către un grup de specialiști niponi din cadrul organizației Disaster Medical Assistance Team (în continuare DMAT).

În perioada 1-3 august 2023, în incinta IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească se desfășoară un curs de instruire cu genericul: ,,Activitatea echipelor medicale de urgеnță", în scopul studierii experienței Japoniei privind activitatea echipelor DMAT în caz de dezastre.

Astăzi, participanții s-au familiarizat cu activitatea și nivelul de organizare а sistemului actual de răspuns nipon, anume localizarea spitalelor, ambulanțelor și echipelor medicale în ierarhia strategică de prevenire a dezastrului și lichidării operative ale consecințelor cutremurului de pământ.

În cadrul trainningului, participanții au fost împărțiți în două grupe pentru efectuarea exercițiilor și gestionării managementului resurselor implicate în soluționarea situațiilor critice pentru luarea deciziilor corecte privind transportarea pacienților și selectarea instituțiilor spitalicești. Organizarea cursului de instruire a fost posibilă datorită implicării și suportului financiar oferit de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA).