În contextul unei răciri bruște a vremii anunțate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat în perioada 6-9 ianuarie, Serviciul de Urgență recomandă cetățenilor să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată. Încălțămintea trebuie să fie suficient de largă pentru a mișca degetele. Acest sfat se aplică în special pacienților cu dereglări de circulație în membrele inferioare și a celor cu diabet zaharat. Încălțămintea strâmtă crește riscul de a face degerături.

Capul și mâinile trebuie să fie protejate de frig, pentru că mai mult de o treime din căldura corpului se pierde la extremități. Femeile, bătrânii, copiii, persoanele cu infecții respiratorii  resimt mai tare temperaturile scăzute. Perioada de expunere la frig trebuie să fie limitată cât mai mult posibil.  Expunerea prelungită la temperaturi joase și umiditate poate conduce la instalarea stării de hipotermie.

Alimentația trebuie adaptată condițiilor meteo. O dată cu scăderea temperaturii, crește nevoia energetică a corpului. Prin urmare, trebuie mărit aportul de calorii, să fie administrate băuturi fierbinți și să fie evitat consumul de alcool.